De geschiedenis van hapkido en andere Koreaanse krijgskunsten gaat terug tot 3 A.D., de periode van de "Korean three kingdoms": Goguryeo, Baekje en Silla.
De hapkido stijl van de International Hapkido Federation werd ontwikkeld door grootmeester Myung Jae Nam. Hieronder volgt een korte beschrijving van de belangrijkste onderdelen waaruit het IHF hapkido bestaat.
 
Dan jon ho heop:
Abdominale ademhalingsoefeningen waarbij de innerlijke kracht en levensenergie vergroot.
 
Nak beop:
Valoefeningen zijn een belangrijk onderdeel van hoshinsul( zelfverdediging). Om inzicht te krijgen is het belangrijk dat de beoefenaar ook zelfverdediging van de tegenstander ondergaat en aanvoelt. Veilig leren vallen is essentiëel in Hapkido.
 
Bal chagi:
Hoge , lage en gesprongen trappen.
 
IHF hapkido master Jan MeyboschKwon beop:
Stoot en slagtechnieken. Je kan kwon beop opdelen in danshik kwon beop en jun hwan kwon beop. Dan shik kwon beop zijn enkelvoudige technieken die getraind worden door keubgraden (gekleurde gordels).
Jun hwan kwon beop is technisch veel moeilijker en zijn gevorderde technieken, waarbij je cirkelvormige bewegingen maakt. Hierdoor worden technieken snel en vloeiend achter elkaar uitgevoerd, waarbij ze effectief worden en een grote impact hebben. Deze vorm van kwon beop wordt beoefend door dangraden.
 
Kyok ki do beop:
Alle hapkido technieken worden toegepast in het vrije gevecht. Hier zijn bijna geen regels vermits hapkido geen competitiesport is. Kyok ki do beop kan echter ook beoefend worden onder de vorm van een demonstratief gevecht, waarbij je zelfvedediging tegen één of meer tegenstanders toont.
 
Ho shin do beop:
lagere graden leren bevrijdingen (paegi), slag en stoottechnieken (chigi beop) en klemmen (keokki) toepassen op een tegenstander die je vastgrijpt bij de polsen en kledij. Op een volgend niveau leer je verdediging tegen een aanvaller die je wil slaan of stoten, trappen en aanvallen met een mes.
Bij ho shin do beop maken we gebruik van klemmen op gewrichten, werptechnieken, hoge en lage trappen, drukpunttechnieken, ...
 
Byung sul do beop:
In hapkido leer je gebruik maken en zelfverdediging tegen wapen zoals korte stok, lange stok, zwaard,...
 
Ki hap do beop:
Bij ki hap do beop demonstreer je de innerlijke kracht, maar ook de enorme kracht die kan vrijkomen als een techniek perfect wordt uitgevoerd. Er worden stenen, dakpannen en houten planken gebruikt om te breken.
 
Hwal beop:
Hwal beop is drukpuntmassage en het corrigeren van het beendergestel bij kwetsuren, opgelopen tijdens het beeoefenen van hapkido. Hwal beop kan echter ook toegepast worden op mensen die geen hapkido beoefenen om hun gezondheid te bevorderen.